meer handige tools

Nieuws op het gebied van ip-adressen

Hier artikelen of nieuwtjes op het gebied van IP-adressering en internet.

In de VS zijn de ip-adressen op

donderdag 2 juli 2015 Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het echt zover: de Amerikaanse ip-adressen zijn op. Voor het eerst heeft ARIN, de organisatie die in de VS de adressen verdeelt, een verzoek om een nieuw ip-adres moeten weigeren. De anoniem gebleven aanvrager staat nu op een wachtlijst.

Alle apparaten die met het internet verbonden zijn, hebben een ip-adres zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Een soort kenteken voor apparaten als je smartphone, tablet of laptop.

Maar de ontwerpers van het ip-adres hadden er niet op gerekend dat we zoveel apparaten online zouden krijgen. Met de huidige cijfercombinatie zijn ongeveer 4 miljard adressen mogelijk. En da's lang niet genoeg, want er komen alleen maar meer apparaten online.

Het tekort zien ze bij de Amerikaanse ip-verdeler ARIN al jaren aankomen en nu hebben ze dus voor het eerst iemand moeten weigeren. De ip-adressen worden in pakketten van verschillende groottes verkocht - je koopt er een heleboel tegelijk. En de aanvrager wilde een hoeveelheid die niet meer beschikbaar was, schrijft ARIN op zijn site.

Nu heeft ARIN dus nog wel wat ip's, maar je kan alleen nog maar kleinere pakketten nieuwe adressen kopen. En die nieuwe kunnen binnen een paar weken helemaal op zijn. Daarna is het wachten tot adressen weer beschikbaar komen, of moet je de ip-adressen-markt op (die bestaat echt).

[bron: NOS, www.nos.nl]

Rechter VS: ip-adres is niet gelijk aan een persoon

woensdag 4 mei 2011
Een rechter heeft in een copyrightzaak het verzoek van een auteursrechthebbende afgewezen om een isp te dwingen de privégegevens van een p2p-gebruiker af te geven. De rechter stelt dat een ip-adres niet gelijk is aan een persoon.

De opvallende uitspraak van de rechter is onderdeel van een rechtszaak die de Canadese pornoproducent VPR Internationale heeft aangespannen tegen 1017 vermeende bittorentgebruikers die seksfilms zouden hebben gedeeld. VPR Internationale wilde van providers de naam en adresgegevens opeisen die gekoppeld zouden zijn aan ip-adressen. Rechter Harold Baker wees de eis echter af, omdat een ip-adres niet gelijk zou zijn aan een persoon, zo meldt TorrentFreak.

Volgens Baker kan een ip-adres niet alleen verwijzen naar een internetabonnee, maar ook naar iemand in een huishouden of iemand die gebruikmaakt van het wifi-netwerk van een ander. Hierdoor zou er kans bestaan dat onschuldigen worden veroordeeld. Verder stelde de rechter dat in 'adult entertainment-zaken' het opvragen van persoonsgegevens een eerlijke rechtsgang kan belemmeren en dat de rechthebbende met zijn eis 'vist' naar eventuele schuldigen.

De uitspraak is opvallend, omdat Amerikaanse rechters tot nu toe vrijwel altijd de eis voor het vrijgeven van persoonsgegevens goedkeurden. Het is echter de vraag of rechter Bakers oordeel standhoudt in andere p2p-zaken. In de VS hebben al honderdduizenden Amerikanen een boete gekregen vanwege het downloaden of delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
[bron: www.tweakers.net]

IP-adressen raken op

dinsdag 27 juli 2010

Internetexperts zijn het erover eens: binnen een jaar zijn alle IP-adressen vergeven. Wordt er niet op tijd ingegrepen, dan ontstaan er twee verschillende internetten: met oude IPv4-adressen, en met nieuwe IPv6-adressen. Internetproviders werken keihard om de wereld gereed te maken voor IPv6, maar dat brengt een schare problemen met zich mee.

Nog ongeveer een jaar en dan zijn alle overgebleven 232 miljoen IP-adressen wereldwijd vergeven. De ontwerpers van het internet konden dertig jaar geleden niet vermoeden dat de wereld haar vier miljard internet-protocol (IP) adressen zo snel zou opgebruiken. Vooral de smartphones zijn verantwoordelijk voor het opslurpen van de IP-adressen.

Dertig jaar geleden bestonden personal computers (PC’s) nog niet eens”, zegt John Lindsay van de Australische internetprovider Internode. “Toen kon niemand vermoeden dat mobiele telefoons een IP-adres nodig zouden hebben omdat mobieltjes nog niet waren uitgevonden. En het idee dat onze airco’s en koelkasten ooit internet nodig zouden hebben was al helemaal belachelijk.”
Toch is dat het tijdperk waarin we nu leven. De modernste huishoudens geven hun apparatuur een seintje als ze naar huis komen, zodat het huis helemaal klaar is wanneer de gezinsleden arriveren. Maar al die slimme wasmachines en koffiezetapparaten hebben daar wel een ‘internetpaspoort’ voor nodig. En die raken langzaam maar zeker op.

Oplossing voor het probleem: IPv6-adressen i.p.v. IPv4
IP-adressen zijn een soort paspoorten voor apparaten die online willen. Elk apparaat heeft een uniek IP-adres waarmee het zich onderscheidt van andere computers. Er zijn twee protocollen waarmee je een IP-adres maakt: IPv4 en IPv6. IPv4 is het huidige protocol. Het produceert voor elk apparaat een unieke code van 32 bits wat als IP-adres dient.

32 bits betekent dat er ongeveer 4 miljard unieke IP-adressen mogelijk zijn. Maar dat blijkt dus te weinig. Daarom stellen internetexperts al jaren voor om over te stappen naar IPv6. Dit protocol maakt gebruik van 128 bits. Praktisch betekent dit: 4,86×1028 unieke IP-adressen voor elke persoon op aarde. Daar moeten we voorlopig wel even mee vooruit kunnen.
[bron: www.kennislink.nl]