meer handige tools

Veelgestelde vragen / FAQ IP-adres

Hieronder worden veelgestelde vragen over het IP-adres beantwoord.

Hoe kan ik ip adressen traceren?

Het traceren van een ip-adres is maar gedeeltelijk mogelijk. Via een site als deze kun je eenvoudig je eigen ip-adres zien. Het traceren van een ip-adres gaat vaak om de locatie van een bepaald ipadres. Er zijn diverse databases met ipadressen gekoppeld aan een (globale) lokatie.

Kan ik mijn IP-adres wijzigen?

Dat ligt aan welk apparaat-ip je wilt wijzigen. Als het gaat om je verbinding met internet wordt een ip-adres toegewezen door je internetprovider. Mocht het gaan om een eigen (intern) netwerk, dan is het mogelijk om zelf ip-adressen toe te kennen aan apparaten.

Kan een IP-adres wisselen?

Ja. Veel mensen krijgen een IP-adres toegewezen van hun internetprovider (bijv. KPN of Ziggo). Hierdoor heeft men dan geen controle op het adres. Let op het onderscheidt tussen ip-adressen in een lokaal netwerk en adressen waarmee men je bent verbonden met internet. Dit zijn twee verschillende 'netwerken' met elk eigen adressering.

Wat is een proxyserver?

Een proxyserver is een server die zich bevindt tussen de computer van een gebruiker en de computer waarop de door de gebruiker gewenste informatie staat (het Engelse woord proxy betekent "tussenpersoon"). Wil iemand op een computer waarop een proxyserver is ingesteld een andere computer bereiken, dan gebeurt dit niet rechtstreeks, maar via deze proxyserver. Het doel van deze tussenstap is afhankelijk van het type proxyserver.

Is het veilig op internet met mijn persoonlijke IP-adres?

Een IP-adres op internet is meestal gekoppeld aan een internetbedrijf (provider). Ditip.nl geeft u informatie die uw internetprovider doorgeeft. Hiermee is het te achterhalen waar bewerkingen onder een IP-adres vandaan komen. Bij mensen die vanuit huis werken identificeert het IP-adres hun internetprovider. Bijdragen op het internet zijn hierdoor bijna nooit werkelijk anoniem. De persoon achter een IP-adres is in de meeste gevallen te achterhalen, soms direct, maar soms alleen via medewerking van justitie.